Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СТАНКА ЈАЊУЗА (1953)

03.04.2013. 15:20

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Станка Јањуза, рођеног 17.06.1953. године у општини Босанска/Козарска Дубица, гдје је стално и настањен, држављанина БиХ, који се терети да је починио кривично дјело кријумчарење из члана 214. став 2. у вези са ставом 1. Кривичног закона БиХ, а у вези са чланом 29. истог Закона.

Оптужени Станко Јањуз се терети да је дана 03.07.2012. године, у рејону села Комленац у општини Босанка/Козарска Дубица, изван граничног ветеринарског прелаза, преко границе између Р Хрватске и Босне и Херцеговине, избјегавајући мјере царинске контроле, по претходном договору са трећим лицем држављанином Р. Хрватске, починио кривично дјело кријумчарење.

Према наводима оптужнице, оптужени је починио дјело кријумчарења животиња, а у БиХ је незаконито и без одобрења ветеринарских и других органа, увезао три коња, на начин да је треће лице превезло коње преко граничне линије, а оптужени Јањуз Станко организовао прихват коња на територији Босне и Херцеговине.

Наведена стока је превезена без посједовања међународне ветеринарске свједоџбе - цертификата у Босну и Херцеговину.

Наведене радње супротне су члановима 4., 7. и 17. Правилника о условима увоза и провоза живих животиња, сировина, производа и нуспроизвода животињског поријекла, ветеринарских лијекова и хране за животиње у Босну и Херцеговину („Сл. гласник БиХ“, број: 57/12), затим, члану 3. и 4. Одлуке о ветеринарским прегледима животиња у промету преко границе Босне и Херцеговине („Сл. гласник БиХ“, број: 42/06), те супротно члану 18. Одлуке о ветеринарској свједоџби о здравственом стању животиња и пошиљака животињског поријекла у унутрашњем и међународном промету („Сл. гласник БиХ“, број: 33/03).

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba