Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV STANKA JANJUZA (1953)

03.04.2013. 15:20

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Stanka Janjuza, rođenog 17.06.1953. godine u općini Bosanska/Kozarska Dubica, gdje je stalno i nastanjen, državljanina BiH, koji se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenje iz članka 214. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona BiH, a u svezi sa člankom 29. istog Zakona.

Optuženi Stanko Janjuz se tereti da je dana 03.07.2012. godine, u rajonu sela Komlenac u općini Bosanka/Kozarska Dubica, izvan graničnog veterinarskog prijelaza, preko granice između R Hrvatske i Bosne i Hercegovine, izbjegavajući mjere carinske kontrole, po prethodnom dogovoru sa trećom osobom državljaninom R. Hrvatske, počinio kazneno djelo krijumčarenje.

Prema navodima optužnice, optuženi je počinio djelo krijumčarenja životinja, a u BiH je nezakonito i bez odobrenja veterinarskih i drugih tijela, uvezao tri konja, na način da je treća osoba prevezla konje preko granične crte, a optuženi Janjuz Stanko organizirao prihvat konja na teritorij Bosne i Hercegovine.

Navedena stoka je prevezena bez posjedovanja međunarodne veterinarske svjedodžbe - certifikata u Bosnu i Hercegovinu.

Navedene radnje protivne su člancima 4., 7. i 17. Pravilnika o uvjetima uvoza i provoza živih životinja, sirovina, proizvoda i nusproizvoda životinjskog podrijetla, veterinarskih lijekova i hrane za životinje u Bosnu i Hercegovinu („Sl. glasnik BiH“, broj: 57/12), zatim članku 3. i 4. Odluke o veterinarskim pregledima životinja u prometu preko granice Bosne i Hercegovine („Sl. glasnik BiH“, broj: 42/06), te protivno članku 18. Odluke o veterinarskoj svjedodžbi o zdravstvenom stanju životinja i pošiljaka životinjskog podrijetla u unutarnjem i međunarodnom prometu („Sl. glasnik BiH“, broj: 33/03).

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba