Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA TRI OSUMNJIČENE OSOBE KOJE SU LIŠENE SLOBODE U NASTAVKU POLICIJSKE AKCIJE „PANAMA“

29.03.2013. 15:13

Tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za tri osobe, osumnjičene za kaznena djela zlouporaba položaja ili ovlasti iz čl. 220. st. 3. KZ-a BiH i nesavjestan rad u službi iz čl. 224. st. 2. KZ-a BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za tri osobe, uposlenike Uprave za neizravno oporezivanje BiH:

1.   Z.G., rođenog 15.01.1968. godine u Gradišci gdje je i nastanjen, državljanina BiH,

2.   A.A., rođenog 10.12.1974. godine u Sisku u Republici Hrvatskoj, nastanjenog u Banja Luci, državljanina BiH i Republike Srbije i

3.   S.J., rođenog 25.02.1965.g. u Bihaću gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni lišeni su slobode dana 27.03.2013. godine, od strane ovlaštenih policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, nakon čega su u zakonskom roku predati Tužiteljstvu BiH.

Tužiteljstvo BiH smatra da postoji osnovana sumnja koja navedene osobe dovodi u svezu sa organiziranom skupinom osumnjičenog Roberta Dune i drugih, čiji se pripadnici terete da su počinili kaznena djela organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili raspačavanje neocarinjene robe iz čl. 215 KZ-a BiH, vezano za kaznena djela carinske prijevare iz čl. 216 KZ-a BiH, porezne utaje ili prijevare iz čl. 210. KZ-a BiH, pranja novca iz čl. 209. KZ-a BiH, u svezi sa člankom 31. KZ-a BiH, te za koje je pojedine pripadnike Sud Bosne i Hercegovine odredio mjeru jednomjesečnog pritvora, čije je trajanje u tijeku.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene u trajanju od 30 dana, iz razloga opisanih u članku 132. stavku 1. točki b) ZKP-a BiH.

Mjera pritvora predložena je iz razloga što postoji osnovana bojazan da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze te zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, suučesnike i prikrivače koji još nisu saslušani u ovoj istrazi.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba