Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СРЂАНА ЗЕКИЋА (1975)

28.03.2013. 15:24

Тужилац Одсјека III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Срђана Зекића, рођеног 29.01.1975. године у Сарајеву, стално настањеног у Сарајеву и Франкфурту, Њемачка, држављанина БиХ, који се терети да је учинио кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења из члана 220. става 1. Кривичног закона БиХ.

У оптужници се наводи да је Срђан Зекић, дана 29.11.2010. године, радећи у својству вицеконзула Генералног конзулата БиХ при Министарству спољних послова БиХ у Франкфурту, Њемачка, поступио супротно одредбама чланова 3. и 18. Правилника о поступању код издавања виза у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ и техничким питањима услова издавања аеродромске, транзитне визе (Виза А) и транзитне визе (Виза Б), („Службени гласник БиХ“, број 26/09).

Оптужени се терети да је припремио за издавање седамнаест виза за краткорочни боравак у БиХ држављанима Републике Гане, наводећи да је са подносиоцима захтјева за издавање визе обавио разговоре, иако наведени држављани Републике Гане нису боравили у Њемачкој, нити су лично поднијели захтјеве за издавање виза, па самим тим нису испуњавали услове за добијање виза.

Због свега наведеног, оптужени се терети да је као службено лице у институцијама Босне и Херцеговине, искориштавањем свог службеног положаја или овлаштења, не извршивши своје службене дужности, прибавио другоме корист, чиме је учинио кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења из члана 220. става 1. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba