Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ФРАНЕ ВУЛИЋА (1968)

20.03.2013. 15:02

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Фране Вулића, који се терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачке ц) у вези члана 180. става 1. КЗ-а БиХ.

Тужилац Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Фране Вулића, рођеног 23.11.1968. године у Имотском у Републици Хрватској, са пребивалиштем у мјесту Совићи у општини Груде, држављанина Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Оптужени Франо Вулић се сумњичи да је за вријеме ратног стања у БиХ и оружаног сукоба на подручју општине Чапљина између Армије БиХ и ХВО-а, кршио одредбе члана 3. Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата од 12.08.1949. године.

Франо Вулић је у поменутом периоду био припадник ХВО-а III сатније V бојне Војне полиције Чапљина.

У оптужници се наводи да је оптужени дана 14.07.1993. године, око 14:00 часова, на подручју општине Чапљина, у затвору познатом под називом логор Дретељ, као војни полицајац, чувајући стражу поред хангара који се налазио крај стационара у кругу логора Дретељ, а у којем су били затворени мушкарци бошњачке националности, знајући да су у логору затворени мушкарци бошњачке националности, пришао до прозора хангара на којем је било сломљено стакло и кроз прозор из аутоматске пушке испуцао више метака у три затвореника бошњачке националности и тако их лишио живота.

Оптужени Франо Вулић се терети да је учинио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачке ц) у вези члана 180. става 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba