Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FRANE VULIĆA (1968)

20.03.2013. 15:02

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Frane Vulića, koji se tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točke c) u svezi članka 180. stavka 1. KZ-a BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv

Frane Vulića, rođenog 23.11.1968. godine u Imotskom u Republici Hrvatskoj, sa prebivalištem u mjestu Sovići u općini Grude, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Optuženi Frano Vulić se sumnjiči da je za vrijeme ratnog stanja u BiH i oružanog sukoba na području općine Čapljina između Armije BiH i HVO-a, kršio odredbe članka 3. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12.08.1949. godine.

Frano Vulić je u pomenutom razdoblju bio pripadnik HVO-a III satnije V bojne Vojne policije Čapljina.

U optužnici se navodi da je optuženi dana 14.07.1993. godine, oko 14:00 sati, na području općine Čapljina, u zatvoru poznatom pod nazivom logor Dretelj, kao vojni policajac, čuvajući stražu pored hangara koji se nalazio kraj stacionara u krugu logora Dretelj, a u kojem su bili zatvoreni muškarci bošnjačke nacionalnosti, znajući da su u logoru zatvoreni muškarci bošnjačke nacionalnosti, prišao do prozora hangara na kojem je bilo slomljeno staklo i kroz prozor iz automatske puške ispucao više metaka u tri zatvorenika bošnjačke nacionalnosti i tako ih lišio života.

Optuženi Frano Vulić se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točke c) u svezi članka 180. stavka 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba