Vijesti

OPTUŽENI MARINKO OBRENOVIĆ (1964) SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

18.03.2013. 15:42

Optuženi Marinko Obrenović sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a Krivičnog zakona BiH.

Optuženi Marinko Obrenović, rođen 16.01.1964. godine u Tuzli, stalno nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo za koje se tereti i sa tužiocem Odjela III Tužilaštva BiH zaključio sporazum o priznanju krivice.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice, optuženi je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 21.01.2012. godine.

U skladu sa sporazumom, tužilac i optuženi su saglasni da Sud BiH izrekne optuženom Marinku Obrenoviću uslovnu osudu za učinjenje krivičnog djela, tako što će mu utvrditi kaznu zatvora u trajanju od šest (6) mjeseci i istovremeno odrediti da se izrečena kazna neće izvršiti ako u roku od dvije (2) godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Optužnicom se Obrenović tereti da je 12.09.2012. godine, na prostoru tržnog centra u Bijeljini, prodavao cigarete raznih marki, količine 1.490 kutija, na kojima nije bilo poreznih markica.

Predložena kazna je u skladu sa ulogom optuženog u izvršenju krivičnog djela.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem sporazuma o priznanju krivice. On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu i roku koji mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na krivičnopravnu sankciju koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba