Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТБиХ САСТАО СЕ СА ШЕФИЦОМ КАНЦЕЛАРИЈЕ САВЈЕТА ЕВРОПЕ У БиХ

12.03.2013. 15:20

Шефица Канцеларије Савјета Европе у БиХ, Мери Ен Хенеси, посјетила је Тужилаштво БиХ и састала се са главним тужиоцем, Гораном Салиховићем.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТБиХ САСТАО СЕ СА ШЕФИЦОМ КАНЦЕЛАРИЈЕ САВЈЕТА ЕВРОПЕ У БиХ

Састанак је одржан ради изналажења бољих рјешења за извршење одлука и унапређење сарадње институција у Босни и Херцеговини.

Једна од тема састанка односила се на проблеме у вези неизвршења одлука Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права, с обзиром да неизвршење и непоступање по овим одлукама може представљати кривично дјело.

Током данашњег сусрета договорено је да ће се са представницима Уставног суда БиХ одржати састанак ради рјешавања оваквих и сличних проблема.

Такође, на састанку је разговарано о правосудном аспекту извршења и одговорности у вези практичне имплементације Одлуке Европског суда за људска права у предмету „Сејдић-Финци“.

Шефица Канцеларије Савјета Европе је похвалила избор главног тужиоца од стране ВСТС-а БиХ, као један од позитивних примјера провођења одлуке „Сејдић-Финци“.

Главни тужилац је госпођу Хенеси упознао са радом Тужилаштва БиХ, укључујући и активности које се проводе са циљем обезбјеђења адекватних смјештајних капацитета за Тужилаштво БиХ и јачања кадровске попуњености Тужилаштва БиХ, а разговарано је и о помоћи Тужилаштву БиХ од стране Савјета Европе и Европске комисије.

На састанку је разговарано и о актуелним активностима Тужилаштва БиХ, које се предузимају ради јачања сарадње са агенцијама за провођење закона у региону, као и о приоритетима и активностима у борби против организованог криминала, привредног криминала и корупције и убрзању динамике рада на процесуирању предмета ратних злочина.

Званичница Савјета Европе је исказала подршку раду Тужилаштва БиХ у процесу успоставе владавине права, што је изузетно битан сегмент у процесу европских интеграција Босне и Херцеговине, а нарочито је подржала јачање сарадње између тужилаштава БиХ, Србије и Хрватске.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba