Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ОСМАНА БРКАНА (1961) И ИБРЕ МАЦИЋА (1970)

06.03.2013. 15:04

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Османа Бркана и Ибре Мацића, који се терете за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачке ц) у вези члана 180. става 1. КЗ-а БиХ.

Тужилац Тима V Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Османа Бркана, рођеног 08.11.1961. године у Грушћи у општини Коњиц, гдје је и настањен, држављанина Босне и Херцеговине и

- Ибре Мацића, рођеног 10.06.1970. године у Грушћи у општини Коњиц, гдје је и настањен, држављанина Босне и Херцеговине.

Наведена лица се сумњиче да су за вријеме рата у Босни Херцеговини, као припадници Армије БиХ, заједно са другим припадницима Армије БиХ, поступили супротно правилима међународног хуманитарног права, кршећи одредбе Женевске конвенције о заштити грађанских лица од 12.08.1949. године.

У оптужници се наводи да су осумњичени Осман Бркан и Ибро Мацић, дана 13.06.1992. године или приближно тог датума, као припадници Армије БиХ, заједно са другим припадницима Армије БиХ, дошли у село Блаце у општини Коњиц, које је било настањено становништвом српске националности. У једној кући су затекли четири старице српске националности, од којих је најмлађа имала 78 година, а најстарија 84. Оптужени Ибро Мацић је из пушке испалио неутврђени број метака у њихова тијела, да би непосредно након тога и оптужени Осман Бркан из пушке испалио неутврђени број метака у тијела старица, што је за посљедицу имало њихову смрт, чија тијела ни до данас нису пронађена.

Оптуженом Ибри Мацићу се у осам тачака оптужнице ставља на терет да је у периоду од маја до октобра 1993. године, у просторијама Основне школе „Мусала“ у Коњицу, у којој су били затвореници српске и хрватске националности, као припадник Војне полиције Армије БиХ, заједно са више засад непознатих припадника Армије БиХ, учествовао у нечовјечном поступању и намјерном наношењу великих патњи и душевног бола на нарочито окрутан и понижавајући начин.

Оптужени Осман Бркан и Ибро Мацић се терете да су учинили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачке ц) у вези члана 180. става 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba