Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV OSMANA BRKANA (1961) I IBRE MACIĆA (1970)

06.03.2013. 15:04

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Osmana Brkana i Ibre Macića, koji se terete za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točke c) u svezi članka 180. stavka 1. KZ-a BiH.

Tužitelj Tima V Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Osmana Brkana, rođenog 08.11.1961. godine u Grušći u općini Konjic, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine i

- Ibre Macića, rođenog 10.06.1970. godine u Grušći u općini Konjic, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe se sumnjiče da su za vrijeme rata u Bosni Hercegovini, kao pripadnici Armije BiH, zajedno sa drugim pripadnicima Armije BiH, postupili protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba od 12.08.1949. godine.

U optužnici se navodi da su osumnjičeni Osman Brkan i Ibro Macić, dana 13.06.1992. godine ili približno tog datuma, kao pripadnici Armije BiH, zajedno sa drugim pripadnicima Armije BiH, došli u selo Blace u općini Konjic, koje je bilo nastanjeno pučanstvom srpske nacionalnosti. U jednoj kući su zatekli četiri starice srpske nacionalnosti, od kojih je najmlađa imala 78 godina, a najstarija 84. Optuženi Ibro Macić je iz puške ispalio neutvrđeni broj metaka u njihova tijela, da bi neposredno nakon toga i optuženi Osman Brkan iz puške ispalio neutvrđeni broj metaka u tijela starica, što je za posljedicu imalo njihovu smrt, čija tijela ni do danas nisu pronađena.

Optuženom Ibri Maciću se u osam točaka optužnice stavlja na teret da je u razdoblju od svibnja do listopada 1993. godine, u prostorijama Osnovne škole „Musala“ u Konjicu, u kojoj su bili zatočenici srpske i hrvatske nacionalnosti, kao pripadnik Vojne policije Armije BiH, zajedno sa više zasad nepoznatih pripadnika Armije BiH, sudjelovao u nečovječnom postupanju i namjernom nanošenju velikih patnji i duševnog bola na naročito okrutan i ponižavajući način.

Optuženi Osman Brkan i Ibro Macić se terete da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točke c) u svezi članka 180. stavka 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba