Вијести

У САРАЈЕВУ ОДРЖАН САСТАНАК КООРДИНАЦИЈЕ ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈСКИХ АГЕНЦИЈА У БиХ, ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ТБиХ И СЕКРЕТАРА МИНИСТАРСТВА БЕЗБЈЕДНОСТИ

05.03.2013. 15:56

На састанку је, између осталог, разговарано о активностима и сарадњи у борби против организованог криминала, ситуацији везаној за поштoвање безвизног режима, као и предстојећим активностима полицијских агенција у вези са скорим доласком Босне и Херцеговине на границу са ЕУ.

У САРАЈЕВУ ОДРЖАН САСТАНАК КООРДИНАЦИЈЕ ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈСКИХ АГЕНЦИЈА У БиХ, ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ТБиХ И СЕКРЕТАРА МИНИСТАРСТВА БЕЗБЈЕДНОСТИ

У организацији Тужилаштва Босне и Херцеговине, у Сарајеву је одржан састанак координације директора полицијских агенција у БиХ и главног тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, обратио се учесницима састанка и представио приоритете рада и сарадње Тужилаштва БиХ са агенцијама за провођење закона у наредном периоду, а нарочито у сегменту борбе против организованог криминала и корупције, те међудржавне сарадње у региону.

На састанку је разговарано и о проведеним удруженим полицијским акцијама у борби против организованог криминала, по налогу Тужилаштва БиХ, са циљем расвјетљавања кривичних дјела организованог криминала и већег броја неразјашњених убистава у Сарајеву и Источном Сарајеву у протеклих 10 година.

Секретар Министарства безбједности БиХ упознао је присутне са ситуацијом и активностима везаним за поштовање одредби безвизног режима за грађане БиХ, те побољшање ситуације у вези са смањењем броја илегалних емиграната и лажних тражилаца азила, као и неопходности потпуне имплементације Споразума о успостави система електронске размјене података између полицијских органа и тужилаштава, те будућим активностима институција БиХ које су потребне да би се заштитио безвизни режим за грађане БиХ.

С обзиром на предвиђени улазак Републике Хрватске у ЕУ, те скори излазак Граничне полиције БиХ на границу са територијом ЕУ у дужини од око 1000 км, представници Граничне полиције су присутне упознали са активностима и припремама граничних капацитета наше земље за излазак на границу са Европском унијом, који се очекује за неколико мјесеци, а ради обезбјеђења што ефикаснијег граничног промета људи и роба у наредном периоду.

Представник Граничне полиције презентовао је активности и напоре ове агенције у борби против илегалних миграција преко територије Босне и Херцеговине.

Такође, из Службе за послове са странцима, учесници су информисани о активностима ове службе, везаним за питања илегалних емиграната и процес реадмисије, како би се убудуће спријечиле илегалне миграције.

Директори полицијских агенција у БиХ и главни тужилац су разговарали и о текућим питањима и активностима везаним за међусобну сарадњу у откривању и кривичном процесуирању починилаца кривичних дјела, те побољшању безбједносне ситуације у предстојећем процесу европских интеграција Босне и Херцеговине.  

На редовним састанцима координације директора полицијских агенција и главног тужиоца учествују:

- главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић

- директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, Химзо Селимовић

- директор Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA, Горан Зубац

- директор Граничне полиције БиХ, Винко Думанчић

- директор Службе за послове са странцима БиХ, Драган Мектић

- секретар Министарства безбједности БиХ, Бакир Даутбашић

- директор Федералне управе полиције МУП-а ФБиХ, Драган Лукач

- директор Полиције МУП-а РС, Гојко Васић

- шеф Полиције Брчко дистрикта БиХ, Горан Лујић

- представник полицијских комесара кантоналних МУП-ова у Ф БиХ

- представници Амбасаде САД-а у БиХ и представници пројекта ICITAP

Састанцима координације директора полиције и главног тужиоца се, по потреби, у раду прикључују и представници осталих полицијских, безбједносних и правосудних агенција у БиХ.

Организацију састанака, по систему ротације, преузимају директори и челни званичници институција укључених у координацију.

Домаћин састанка у Сарајеву било је Тужилаштво Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba