Vijesti

U OPĆINAMA KLADANJ I BRATUNAC IZVRŠENE EKSHUMACIJE ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

05.03.2013. 14:54

U općinama Kladanj i Bratunac izvršene su ekshumacije pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Na lokaciji Turalići - Kanjon Jezernica u općini Kladanj, izvršena je ekshumacija prigodom koje su pronađeni nekompletni ostaci jednog tijela, a u općini Bratunac nekompletni posmrtni ostaci pet ljudskih tijela koji su ekshumirani na dvije lokacije, na području Bokčinog potoka i Mratinjci - Oborišta, dok na trećoj lokaciji na području Glogove Njive nisu pronađeni posmrtni ostaci.

Pronađeni posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju, da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je stručni suradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, koji je po instrukcijama tužitelja koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

U procesima ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestalе osobе BiH, liječnik sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici PS Kladanj i PS Bratunac.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba