Vijesti

ODRŽAN USPJEŠAN SASTANAK DELEGACIJE TUŽILAŠTVA BiH SA PREDSTAVNICIMA TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE REPUBLIKE SRBIJE

28.02.2013. 15:37

U Beogradu je uspješno održan sastanak na kojem je sudjelovala delegacija Tužilaštva BiH, koju su sačinjavali glavni tužilac Goran Salihović, te zamjenici glavnog tužioca i rukovodioci Posebnog odjela za ratne zločine.

Na sastanku sa kolegama iz Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije je razgovarano o saradnji i primjeni Protokola o saradnji između tužilaštava u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i o konkretnim aktivnostima koje se mogu preduzeti nakon stupanja na snagu Protokola o saradnji, koji je prije mjesec dana potpisan u Briselu.

Između ostalog, razgovarano je i o 12 konkretnih predmeta, u kojima bi se mogla izvršiti razmjena dokaza radi daljnjeg procesuiranja, te o predmetima „Dobrovoljačka ulica“ i „Tuzlanska kolona“, koje je zatražilo Tužilaštvo BiH, a u svjetlu razmjene dokaza te daljnjem procesuiranju ova dva predmeta u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Tužilaštva BiH zadovoljni su sastankom i dogovorenom konkretnom saradnjom sa kolegama iz Srbije, te je dogovoreno da će se sastanci i konkretna saradnja nastaviti u budućnosti, u interesu pravde i što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba