Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ЗОРАНА МИЛИЋА (1962)

27.02.2013. 15:41

Тужилац Тужилаштва БиХ предложио је Суду БиХ одређивање притвора за осумњиченог Зорана Милића (1962) из разлога описаних у члану 132. ставу 1. тачкама а), б) и д) ЗКП-а БиХ.

Тужилац Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ упутио је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за осумњиченог Зорана Милића, рођеног 28.04.1962. године у мјесту Солаковићи у општини Бусовача, гдје је и настањен, држављанина БиХ и Републике Хрватске.

Зоран Милић је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је током оружаног сукоба између Армије РБиХ и ХВО-а, као припадник јединице ХВО-а са подручја Бусоваче, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата. Он је, конкретно, осумњичен за учествовање у убиству 4 лица бошњачке националности, учињеном 1993. године на подручју Бусоваче, за наношење физичких озљеда, те противправно и самовољно уништавање имовине.

Зоран Милић се терети да је учинио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачке ц) и ф), а све у вези са чланом 180. ставом 1. К-а БиХ.

Тужилац је предложио одређивање мјере притвора јер сматра да постоје околности које указују на опасност од бјекства осумњиченог, као и да би боравком на слободи овај осумњичени могао ометати истрагу и вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и из разлога што је осумњичени под истрагом због врло тешког кривичног дјела које је проузроковало изузетно тешке посљедице, па би његово пуштање на слободу могло изазвати нарушавање јавног реда и узнемиреност грађана.

Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог да, због наведених разлога, осумњиченом одреди мјеру притвора у трајању од 30 дана.

Одлуку о приједлогу за притвор ће донијети Суд БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba