Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA ZORANA MILIĆA (1962)

27.02.2013. 15:41

Tužitelj Tužiteljstva BiH predložio je Sudu BiH određivanje pritvora za osumnjičenog Zorana Milića (1962) iz razloga opisanih u članku 132. stavku 1. točkama a), b) i d) ZKP-a BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog Zorana Milića, rođenog 28.04.1962. godine u mjestu Solakovići u općini Busovača, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Zoran Milić je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je tijekom oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, kao pripadnik jedinice HVO-a sa područja Busovače, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. On je, konkretno, osumnjičen za sudjelovanje u ubojstvu 4 osobe bošnjačke nacionalnosti, počinjenom 1993. godine na području Busovače, za nanošenje tjelesnih ozljeda te protupravno i samovoljno uništavanje imovine.

Zoran Milić se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točke c) i f), a sve u svezi sa člankom 180. stavkom 1. KZ-a BiH.

Tužitelj je predložio određivanje mjere pritvora jer smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i da bi boravkom na slobodi ovaj osumnjičeni mogao ometati istragu i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i iz razloga što je osumnjičeni pod istragom zbog vrlo teškog kaznenog djela koje je prouzročilo izuzetno teške posljedice, pa bi njegovo puštanje na slobodu moglo izazvati narušavanje javnog reda i uznemirenost građana.

Tužiteljstvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog da, zbog navedenih razloga, osumnjičenome odredi mjeru pritvora u trajanju od 30 dana.

Odluku o prijedlogu za pritvor donijet će Sud BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba