Вијести

ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗОРАН МИЛИЋ (1962)

27.02.2013. 15:35

Поступајући по налогу Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPА-е, рано јутрос на подручју Бусоваче, лишили су слободе Зорана Милића, некадашњег припадника ХВО-а, осумњиченог за ратне злочине извршене током 1993. године на подручју Бусоваче.

По налогу тужиоца из Регионалног тима број 2 Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, рано јутрос, лишен је слободе осумњичени:

- Зоран Милић, рођен 28.04.1962. године у мјесту Солаковићи у општини Бусовача, гдје је и настањен, држављанин БиХ.

Овај осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је током оружаног сукоба између Армије РБиХ и ХВО-а, као припадник јединице ХВО-а са подручја Бусоваче, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он је, конкретно, осумњичен за учествовање у убиству 4 лица бошњачке националности, учињеном на подручју Бусоваче 1993. године, за наношење физичких озљеда те противправно и самовољно уништавање имовине.

Овај осумњичени ће у законском року бити предат поступајућем тужиоцу, који ће га испитати, те након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора.

Зоран Милић је саизвршилац ратног злочина заједно са Зораном Маринићем, против којег је потврђена оптужница дана 10.01.2013. године. Предмет против Зорана Маринића спада у предмете Категорије II, што значи да се ради о предмету у којем је истрага започета у Тужилаштву Хашког трибунала, након чега је, због окончања мандата и стратегије рада МКСЈ-а, прослијеђен на процесуирање Тужилаштву БиХ.

Осумњичени Зоран Милић је под истрагом због кривичног дјела ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачки ц) и ф), а све у вези са чланом 180. ставом 1. Кривичног закона БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba