Vijesti

LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZORAN MILIĆ (1962)

27.02.2013. 15:35

Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA-e, rano jutros na području Busovače, lišili su slobode Zorana Milića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, osumnjičenog za ratne zločine počinjene tijekom 1993. godine na području Busovače.

Po nalogu tužitelja iz Regionalnog tima broj 2 Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, rano jutros, lišen je slobode osumnjičeni:

- Zoran Milić, rođen 28.04.1962. godine u mjestu Solakovići u općini Busovača, gdje je i nastanjen, državljanin BiH.

Ovaj osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je tijekom oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, kao pripadnik jedinice HVO-a sa područja Busovače, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je, konkretno, osumnjičen za sudjelovanje u ubojstvu 4 osobe bošnjačke nacionalnosti, počinjenom na području Busovače 1993. godine, za nanošenje tjelesnih ozljeda te protupravno i samovoljno uništavanje imovine.

Ovaj osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju, koji će ga ispitati, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Zoran Milić je supočinitelj ratnog zločina zajedno sa Zoranom Marinićem, protiv kojeg je potvrđena optužnica dana 10.01.2013. godine. Predmet protiv Zorana Marinića spada u predmete Kategorije II, što znači da se radi o predmetu u kojem je istraga započeta u Tužiteljstvu Haškog tribunala, nakon čega je, zbog okončanja mandata i strategije rada MKSJ-a, proslijeđen na procesuiranje Tužiteljstvu BiH.

Osumnjičeni Zoran Milić je pod istragom zbog kaznenog djela ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točki c) i f), a sve u svezi sa člankom 180. stavkom 1. Kaznenog zakona BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba