Vijesti

OPTUŽENI SLOBODAN STOJANOVIĆ SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

27.02.2013. 15:32

Optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stava 1. KZ-a BiH sporazumno je priznao krivicu.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH sklopio je sporazum o priznanju krivice sa Slobodanom Stojanovićem, koji je rođen 10.05.1962. godine u Visokom, stalno nastanjen u Zvorniku, zaposlen u Graničnoj policiji BiH, državljanin BiH. Tužilac je predložio da Sud BiH optuženog Slobodana Stojanovića osudi na kaznu zatvora u trajanju od dvije (2) godine, a koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od pet (5) godina ne počini novo krivično djelo, kao i da mu se izrekne mjera oduzimanja predmeta upotrijebljenih ili namijenjenih izvršenju krivičnog djela i koji su nastali izvršenjem krivičnog djela.

Optuženi je potpisivanjem sporazuma u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH od 09.12.2011. godine. On se tereti da je postao pripadnikom grupe za organizovani kriminal koja je radi pribavljanja imovinske koristi, zajedničkim djelovanjem pripadnika grupe, vršila krađe automobila i njihovu daljnju prodaju uz krivotvorenje dokumentacije, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Pripadnici ove organizovane grupe su izrađivali lažne javne isprave, mijenjali prave javne isprave, te skrivali predmete koji služe dokazivanju u namjeri da spriječe i otežaju dokazivanje u krivičnom postupku.

Predložena kazna u skladu je sa udjelom optuženog u izvršenju krivičnih djela.

Potpisivanjem ovog sporazuma o priznanju krivice, optuženi je pristao da će nakon prihvatanja sporazuma svjedočiti pred Sudom BiH u predmetu protiv ostalih optuženih.

Ovim sporazumom optuženi je potvrdio da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH od 09.12.2011. godine. On je istovremeno potvrdio da je izjavu o priznanju krivice dao dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obavezao da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Optuženi se ovim sporazumom odriče prava na suđenje i ulaganje žalbe na krivičnu sankciju koju mu odredi Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba