Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV TRI OSOBE ZBOG NEOVLAŠTENOG PROMETA ORUŽJEM I VOJNOM OPREMOM

25.02.2013. 15:13

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:
- A.E. (1988), državljanina Republike Francuske i Alžira, nalazi se u pritvoru od 07.12.2012. godine,
- S.B.A. (1989), državljanina Republike Francuske, nalazi se u pritvoru, i
- S.N. (1988), državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, po prethodnom dogovoru a u namjeri stјеcanja protupravne imovinske koristi, posredovali u neovlaštenom prometu oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz Bosne i Hercegovine u R Francusku, protivno dozvolama propisanim zakonima BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi A.E. i S.B.A. su dana 04.12.2012. godine neovlašteno od optuženog S.N. kupili automatsku pušku marke „ZASTAVA“ kalibra 7,62 mm, dva prazna okvira za automatsku pušku i tri okvira za streljivo za pištolje, te oko 140 metaka različitih kalibara.

Prema navodima optužnice, optuženi su navedeno oružje i streljivo kupili za 550,00 eura od trećeoptuženog u Bosni i Hercegovini, sa namjerom da ga prevezu iz Bosne i Hercegovine u Republiku Sloveniju, te prodaju njima poznatim osobama.

Zbog svega navedenog, optuženi se terete da su neovlašteno posredovali u međunarodnom prometu oružjem i vojnom opremom iz Bosne i Hercegovine u R Francusku, čime su počinili kazneno djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. stavka 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u svezi sa člankom 26. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba