Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG MLADENA ŽDRALU

06.02.2013. 15:03

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za jednog osumnjičenog zbog sudjelovanja u više nerazjašnjenih ubistava u proteklih 10 godina, na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Osumnjičeni Mladen Ždrale zvani „Pata“, rođen 18.04.1981. godine u Sarajevu, lišen je slobode preksinoć na području Istočnog Sarajeva, od strane ovlaštenih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA.

Pritvor će biti predložen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1., tačke a), b), c) i d) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i sprovođenja istrage, zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našao na slobodi, ponovo izvršio isto ili slično krivično djelo, kao i zbog toga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna.

Navedena osoba je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičena je za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZ-а BiH i krivično djelo organizirani kriminal iz člana 383а. stav 3. KZ-а Republike Srpske, u vezi sa krivičnim djelima dogovor za učinjenje krivičnih djela iz člana 247. KZ-a BiH, pripremanje krivičnog djela iz člana 248. KZ-a BiH, a sve u vezi sa krivičnim djelom ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka a) KZ-a Federacije BiH.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba