Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA PET OSUMNJIČENIH U ZDRUŽENOJ POLICIJSKOJ AKCIJI „TREBEVIĆ“

29.01.2013. 15:27

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za pet osumnjičenih osoba, koje su pod istragom usmjerenoj na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala iz člana 250., a u vezi sa krivičnim djelom carinska prijevara iz člana 216. Krivičnog zakona BiH, te teška krađa iz člana 287., iznuda iz člana 295. i razbojništvo iz člana 289. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Osumnjičene osobe, za koje je postupajući tužilac zatražio pritvor, lišene su slobode 27.01.2013. godine u združenoj policijskoj akciji kodnog naziva „Trebević“, u kojoj je sudjelovalo više desetina policijskih službenika i službenika agencija za provođenje zakona sa nivoa države i entiteta.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana za osumnjičene:

- S.P. (1983), V.D. (1980), K.N. (1964) i B.M. (1980) iz Sarajeva, te Č.M. (1966) iz Gruda.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačke b) i c) ZKP-a BiH.

Između ostalog, mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i sprovođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovo izvršili isto ili slično krivično djelo.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu sa ciljem podizanja optužnice.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba