Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ILIJE MARTINOVIĆA I DANIJELA DUSPERA

21.01.2013. 15:21

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:
- Ilije Martinovića, rođenog 31.07.1991. godine u općini Kakanj, stalno nastanjenog u općini Čapljina, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i
- Danijela Duspera, rođenog 12.02.1990. godine u općini Kakanj, stalno nastanjenog u općini Čapljina, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi Martinović Ilija i Dusper Danijel se terete da su određeno vremensko razdoblje do 21.10.2009. godine, na području Bosne i Hercegovine, prikupljali oružje, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu, u namjeri njihova izvoza u inozemstvo.

Optuženi se terete da su u tri navrata, na području Gabele, općina Čapljina, počinili tri kazneno-pravne radnje na način da su prigodom provođenja posebnih istražnih radnji, prikrivenim istražiteljima koji su se predstavili kao kupci iz R Hrvatske, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu prodavali za određeni novčani iznos, te da su u vozilu marke VW tip Passat karavan, bh. registarskih oznaka, u namjeri izvoza u R Hrvatsku, bez dozvola propisanih zakonima BiH, držali veću količinu pomenutog oružja.

U optužnici se također navodi da su optuženi, navedenog razdoblja, u svojim kućama i pomoćnim prostorijama koje koriste, posjedovali ukupno 147,87 grama zeljaste biljne materije i 24 sjemenke biljne materije, koja predstavljaju opojnu drogu Cannabis koja je, odlukom institucija BiH, uvrštena na Listu opojnih droga, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora.

Zbog svega navedenog, optuženi se terete da su počinili kazneno djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. stavak 1. primjenom članka 29. i 53. KZ BiH („Sl. glasnik BiH“ broj: 32/03), te se dalje optuženi Martinović tereti za kazneno djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz članka 239. KZ F BiH, kao i optuženi Dusper za kazneno djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz članka 239. KZ F BiH, a sve primjenom članka 53. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba