Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ШЕСТ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ ЕМИГРАНАТА

04.01.2013. 14:38

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Ј.С. (1964) из Босанске Градишке, раније осуђиваног, држављанина БиХ,

- Г.М. (1968) из Модриче, раније осуђиваног, држављанина БиХ,

- О.Д. (1967) из Модриче, држављанина БиХ,

- И.В. (1973) из Пелагићева, раније осуђиваног, држављанина БиХ,

- М.Ц. (1987) из Пелагићева, држављанина БиХ, и

- М.М. (1993) из Пелагићева, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су током фебруара и марта 2012. године, у два наврата, учествовали у илегалном превођењу преко државне границе Републике Србије и Босне и Херцеговине, двије групе од по седам и осам држављана Сомалије, Авганистана, Еритреје и Судана, који не испуњавају услове за прелазак преко државне границе, ради њиховог даљњег илегалног пребацивања у земље ЕУ, а све са циљем да за себе остваре противправну новчану корист.

Оптужени су у овим радњама уочени и спријечени од стране овлаштених службених лица Граничне полиције БиХ и Полиције Брчко дистрикта. У првом наврату, приликом покушаја службеника Граничне полиције БиХ да их спријече у њиховој намјери, предузимајући службену радњу заустављања, оптужени Г.М. је наношењем лаке физичке озљеде спријечио службено лице у вршењу службене радње.

Оптужени се терете да су учинили кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. став 1. у вези са чланом 29. Кривичног закона БиХ, а оптужени Г.М. се терети да је учинио кривично дјело кријумчарење људи, у стицају са кривичним дјелом спречавање службеног лица у обављању службене радње из члана 241а. став 2. у вези са ставом 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba