Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 8 ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА

04.01.2013. 14:30

Тужилац из Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против 8 оптужених лица, која се терете за ратне злочине учињене над жртвама српске националности на подручју Кладња.

Оптужница је подигнута против:

- Сафета Мујчиновића, рођеног 1949. године у Сребренику

- Селмана Буснова, рођеног 1960. године у општини Соколац

- Нусрета Мухића, рођеног 1960. године у Кладњу

- Зијада Хамзића, рођеног 1965. године у Кладњу

- Рамиза Халиловића, рођеног 1961. године у Кладњу

- Неџада Хоџића, рођеног 1968. године у Кладњу

- Хариза Хабибовића, рођеног 1971. године у Кладњу

- Османа Гогића, рођеног 1971. године у Кладњу

Оптужени се терете да су за вријеме рата у БиХ и оружаног сукоба између припадника Војске Републике Српске и припадника Територијалне одбране РБиХ, у својству званичника и припадника полицијских структура, ТО и Војне полиције на подручју општине Кладањ, заједно са другим припадницима ТО РБиХ и Станице јавне безбједности општине Кладањ, поступали супротно Женевским конвенцијама о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Оптужени се терете да су, у периоду од мјесеца маја 1992. године па до друге половине мјесеца јула 1993. године, учествовали у незаконитом затварању цивилног становништва српске националности, нечовјечном поступању према цивилима, премлаћивању и наношењу тешких физичких озљеда, одузимању права на правично суђење, ускраћивању љекарске помоћи болеснима и другим нечовјечним дјелима и различитим облицима злостављања цивилног становништва у мјесту Ступари, у општини Кладањ.

Оптужени се терете да су учинили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ-а БиХ, а оптужени Селман Буснов и Сафет Мујчиновић се терете и по командној и личној одговорности.

Оптужница је, заједно са доказним материјалом, прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba