Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA PET OSUMNJIČENIH U MEĐUNARODNOJ AKCIJI „LOKA II“

06.12.2012. 14:20

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet osumnjičenih, koji su pod istragom koja se odnosi na krivična djela međunarodnog krijumčarenja ilegalnih emigranata.

Osumnjičene osobe, za koje je postupajući tužilac zatražio pritvor, lišene su slobode 04.12.2012. godine u združenoj međunarodnoj policijskoj akciji kodnog naziva „Loka II“, u kojoj je sudjelovalo više policijskih službenika i službenika agencija za provođenje zakona sa nivoa države i entiteta. U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa policijskim i pravosudnim agencijama u susjednim zemljama, gdje se nalazi i jedan broj osumnjičenih osoba.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana za osumnjičene:

1.   Ereren Savaša, rođenog 22.07.1974. godine u mjestu Unye, R Turska, nastanjenog u Sarajevu, ranije osuđivanog, državljanina R Turske,

2.   Elvira Šarana, rođenog 01.04.1975. godine u Tuzli, nastanjenog u Živinicama, državljanina BiH,

3.   Muharrema Onela, rođenog 12.09.1975. godine u Gaziantepu, R Turska, sa adresom boravka u Sarajevu, državljanina R Turske,

4.   Predraga Đurđevića zvanog “Drago“, rođenog 28.02.1953. godine u mjestu Donji Vukšić u Brčko Distriktu BiH, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, i

5.   Husniju Hrustića zvanog „Hule“, rođenog 30.01.1963. godine u Doboju, nastanjenog u Živinicama, državljanina BiH.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, te da bi mogli ponoviti isto krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH za krivična djela organiziranog kriminala iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu sa ciljem podizanja optužnice.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama i agencijama za provođenje zakona u BiH i susjednim zemljama, poduzima intenzivne aktivnosti na otkrivanju, sprečavanju i krivičnom procesuiranju osoba koje se bave nezakonitim aktivnostima iz oblasti ilegalnih migracija, a u skladu sa približavanjem naše zemlje evropskim integracijama.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba