Vijesti

LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZORAN DRAGIČEVIĆ (1962)

05.12.2012. 15:03

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, dana 04.12.2012.g., oko 7 sati na području Bijeljine, lišili su slobode Zorana Dragičevića, nekadašnjeg pripadnika Oružanih snaga Republike Srpske, osumnjičenog za ratne zločine na području Sarajeva, počinjene tokom 1992. i 1993. godine.

Po nalogu tužioca iz Regionalnog tima broj 4 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH lišen je slobode osumnjičeni:

-      Zoran Dragičević, rođen 29.03.1962. godine u Sarajevu, državljanin BiH.

Ovaj osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je tokom ratnog perioda, kao pripadnik Oružanih snaga Republike Srpske učestvovao u progonu civilnih osoba nesrpske nacionalnosti u naseljima Grbavica i Vraca, opština Novo Sarajevo, u kojem progonu je vršio mučenja, fizička zlostavljanja, nezakonita zatvaranja i silovanja civila. Zoran Dragičević se sumnjiči da je učestvovao u ratnim zločinima kao saučesnik optuženog Veselina Vlahovića Batka.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. KZ-a BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba