Вијести

СУД У ИЗРАЕЛУ ДОНИО ОДЛУКУ О ИЗРУЧЕЊУ АЛЕКСАНДРА ЦВЕТКОВИЋА ПРАВОСУЂУ БиХ

03.12.2012. 15:02

Поступајући на основу захтјева упућеног из Тужилаштва БиХ и правосудних институција БиХ, за изручење осумњиченог Александра Цветковића (1968), Врховни суд у Израелу је донио одлуку којом се одобрава изручење Босни и Херцеговини.

Суд у Израелу одбио је жалбу осумњиченог Цветковића, те одобрио изручење. Израелско министарство правосуђа, у наредном периоду треба провести поступак како би се осумњичени изручио правосуђу наше земље.

Александар Цветковић је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је као припадник 10. диверзантског одреда ВРС, директно и лично учествовао у стријељањима и егзекуцијама бошњачких мушкараца и дјечака са подручја Сребренице, на економији Брањево, гдје је у једном дану стријељано и убијено више од 800 жртава.

Након сазнања да осумњичени борави у Израелу, Тужилаштво БиХ и правосудне институције БиХ су покренуле активности за његово изручење Босни и Херцеговини.

У протеклом периоду је правосуђу Босне и Херцеговине изручено више лица осумњичених за ратне злочине, из различитих земаља широм свијета.

Тужилаштво БиХ, заједно са агенцијама за провођење закона у БиХ и иностранству, подузима интензивне активности на лоцирању и кривичном гоњењу лица осумњичених за ратне злочине, која су уточиште нашла у државама широм свијета, а све са циљем спречавања да учињени ратни злочини у БиХ остану некажњени.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba