Вијести

САСТАНАК КООРДИНАЦИЈЕ ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈСКИХ АГЕНЦИЈА У БиХ, ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА И СЕКРЕТАРА МИНИСТАРСТВА БЕЗБЈЕДНОСТИ БиХ ОДРЖАН У БРЧКОМ

21.11.2012. 16:01

Централне теме састанка односиле су се на имплементацију Споразума о електронској размјени података, Извјештај Министарства безбједности БиХ о ситуацији у вези безвизног режима, те анализу оцјене Европске комисије о раду и сарадњи агенција за провођење закона у БиХ.

 

САСТАНАК КООРДИНАЦИЈЕ ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈСКИХ АГЕНЦИЈА У БиХ, ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА И СЕКРЕТАРА МИНИСТАРСТВА БЕЗБЈЕДНОСТИ БиХ ОДРЖАН У БРЧКОМ

Представници Граничне полиције БиХ су на састанку у Брчком презентовали резултате имплементације Споразума о електронској размјени података, као и система за провјеру личних докумената које врше полицијске агенције. Указано је на техничке потешкоће у провођењу Споразума о размјени података, те је договорено отклањање тих потешкоћа.

Истакнуто је, између осталих активности, да је у првих 9 мјесеци ове године провјерама откривено 437 лица која су потраживана од стране агенција за провођење закона.

Секретар Министарства безбједности БиХ упознао је учеснике са ситуацијом у вези примјене безвизног режима за грађане БиХ. Закључено је да ће полицијске и агенције за провођење закона у БиХ, заједно са Министарством безбједности БиХ, предузети интензивне активности на испуњавању преузетих обавеза, које ће се односити и на откривање и спречавање одласка лажних азиланата из БиХ у земље ЕУ, те да ће се у сарадњи са званичним Бриселом, као и полицијским и надлежним агенцијама у земљама ЕУ, проводити интензивне активности ради повратка тих лица у БиХ, а све са циљем да се не би угрозио безвизни режим за грађане БиХ.

На састанку је разговарано и о анализи извјештаја Европске комисије, у дијелу који се односи на рад и сарадњу агенција за провођење закона у БиХ. Закључено је да је у процесу предстојећих европских интеграција наше земље, потребно информисати Европску комисију о проведеним удруженим полицијским акцијама, као и заједничким активностима агенције за провођење закона у БиХ у борби против организованог криминала и корупције, те предузетим активностима на побољшању сарадње између агенција за провођење закона у погледу размјене података и заједничких активности у борби против свих облика криминала.

Представници Тужилаштва БиХ информисали су учеснике састанка о анализи удружених полицијских акција које су протеклих мјесеци проведене у борби против организованог криминала те оствареним резултатима, као и оствареној досадашњој и будућој сарадњи у оквиру ових акција, са циљем расвјетљавања што већег броја неријешених тешких кривичних дјела учињених у протеклим годинама.

На састанку у Брчком разговарано је и о функционисању система за законито пресретање телекомуникација, као и раду Управног одбора. Представници Полиције Брчко дистрикта БиХ припремили су уводно излагање у вези са овим питањима, а на састанку је разговарано о потребним активностима за побољшање капацитета за рад система за законито пресретање телекомуникација.

На редовним састанцима координације директора полицијских агенција и главног тужиоца учествују:

- в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ,

- директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ,

- директор Државне агенције за истраге и заштиту - SIPA,

- директор Граничне полиције БиХ,

- директор Службе за послове са странцима БиХ,

- секретар Министарства безбједности БиХ,

- директор Федералне управе полиције МУП-а ФБиХ,

- директор Полиције МУП-а РС,

- шеф Полиције Брчко дистрикта БиХ,

- представник полицијских комесара кантоналних МУП-ова у ФБиХ,

- представници Амбасаде САД-а у БиХ и представници пројекта ICITAP.

Састанцима координације директора полиције и главног тужиоца у раду се, по потреби, прикључују и представници осталих полицијских, безбједносних и правосудних агенција у БиХ.

Организацију састанака, по систему ротације, преузимају директори и водећи званичници институција укључених у координацију.

Домаћин састанка у Брчком била је Полиција Брчко дистрикта БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba