Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ЈЕДНОГ ОСУМЊИЧЕНОГ У ПРЕДМЕТУ „БОС“

22.10.2012. 15:12

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за једног осумњиченог, који је лишен слободе у оквиру предмета кодног назива „Бос“.

Осумњичени С.Х. (1971), држављанин БиХ и Р Србије, лишен је слободе дана 19.10.2012. године од стране овлаштених припадника Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA), те је истог дана предат на поступање Тужилаштву БиХ.

Након испитивања осумњиченог, поступајући тужилац упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора у трајању од 30 дана.

Притвор је предложен из разлога прописаних чланом 132. став 1. тачке а) и б) ЗКП-а БиХ. Између осталог, мјера притвора предложена је из разлога што постоји опасност од бјекства осумњиченог, нарочито због чињенице да посједује двојно држављанство, те постоји основана бојазан да би, уколико се нађе на слободи, могао напустити подручје Босне и Херцеговине и на тај начин постати недоступан правосудним органима гоњења у БиХ.

Притвор је предложен и због опасности да би осумњичени, уколико се нађе на слободи, могао утицати на свједоке, саучеснике или помагаче и на тај начин утицати на ток кривичног поступка.

Осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је за кривична дјела организираног криминала из члана 250. став 2. у вези са кривичним дјелом пореске утаје или преваре из члана 210. став 3., прања новца из члана 209. став 2. и кривичног дјела царинске преваре из члана 216. став 3. Кривичног закона БиХ.

Приједлог за одређивање притвора прослијеђен је Суду БиХ, а Тужилаштво БиХ наставља истрагу у правцу подизања оптужнице.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba