Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVEDENA VELIKA ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA U BORBI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA

16.10.2012. 15:04

Po nalogu Tužilaštva BiH, provedena je velika združena policijska akcija koja se odnosi na pretrese i lišenje slobode većeg broja osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, a u vezi sa krijumčarenjem cigareta u višemilionskim iznosima, počinjenim tokom 2011. i 2012. godine.

Nosilac aktivnosti je Granična policija BiH, a u akciji na terenu su učestvovali i policijski službenici MUP-a RS i MUP-a HNK.

U okviru ove aktivnosti, pod istragom Tužilaštva BiH je 25 osoba, a pretreseno je više od 20 lokacija u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za međunarodno krijumčarenje velikih količina cigareta iz R Srbije, R Crne Gore i sa područja Kosova u BiH, pa dalje prema R Hrvatskoj. Radi se o krijumčarenju robe višemilionskog iznosa kojim su počinioci ostvarili veliku imovinsku korist.

Prema rezultatima istrage, radilo se o nekoliko organiziranih kriminalnih grupa, sa jasno podijeljenim zaduženjima i aktivnostima u okviru izvršenja navedenih krivičnih djela, a koje su zajedno činile mrežu krijumčara i preprodavaca cigareta.

Osobe koje su lišene slobode, bit će u zakonskom roku predate postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati i odlučiti o prijedlozima za određivanje pritvora.

Radi se o vrlo opsežnoj istrazi Tužilaštva BiH i policijskih agencija, tokom koje je ostvarena značajna saradnja sa pravosudnim i policijskim organima susjednih zemalja.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa agencijama za provođenje zakona, nastavlja aktivnosti u borbi protiv svih oblika teškog kriminala u BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba