Vijesti

PODIGNUTE TRI OPTUŽNICE PROTIV TRI OSOBE ZBOG NEDOZVOLJENE UPORABE AUTORSKIH PRAVA

11.10.2012. 15:22

Tužitelj Odjela III podigao je tri odvojene optužnice protiv tri osobe koje se terete da su počinile kazneno djelo nedozvoljena uporaba autorskih prava iz članka 243. stavak 1. KZ-a BiH.

Odjel III Tužiteljstva BiH podigao je optužnice protiv:

-      Mehe Koštića, rođenog 29.01.1963. godine u općini Velika Kladuša gdje je i nastanjen, državljanina BiH. Optuženi Meho Koštić se tereti da je u drugoj polovici 2012. godine, kao vlasnik štanda - tezge na tržnici u Velikoj Kladuši, neovlašteno, bez odobrenja autora, stavljao u promet nosače slike i zvuka različitog sadržaja, za koje je znao da se radi o nelegalno umnoženim kopijama. Kod njega je 04.09.2012. godine pronađeno i privremeno oduzeto ukupno 1.576 komada snimljenih nosača slike i zvuka različitog sadržaja;

-      Dragana Zahirovića zvanog „Dado“, rođenog 10.09.1974. godine u Bihaću, nastanjenog u Velikoj Kladuši, državljanina BiH. Optuženi Dragan Zahirović se tereti da je u drugoj polovici 2012. godine, u jednoj ulici u Velikoj Kladuši, najčešće iz prtljažnika putničkog automobila, neovlašteno, bez odobrenja autora, stavljao u promet nosače slike i zvuka različitog sadržaja za koje je znao da se radi o nelegalno umnoženim kopijama. Kod njega je 04.09.2012. godine pronađeno i privremeno oduzeto ukupno 620 komada snimljenih nosača slike i zvuka različitog sadržaja;

-      Ante Bačića zvanog „Toni“, rođenog 17.08.1972. godine u Dubrovniku u Republici Hrvatskoj, nastanjenog u Neumu, državljanina BiH i Republike Hrvatske. Optuženi Anto Bačić se tereti da je dana 19.09.2012. godine u poslijepodnevnim satima, u graničnom pojasu općine Neum, upravljajući putničkim motornim vozilom, u prtljažniku prenosio 200 komada nelegalno umnoženih CD medija sa snimljenom glazbom raznih autora, za koje je znao da se radi o nelegalno umnoženim kopijama. Istoga dana, ovlašteni djelatnici Jedinice granične policije Neum su kod njega pronašli i privremeno oduzeli pomenute predmete.

Optužnice terete optužene Mehu Koštića i Dragana Zahirovića da su stavili u promet autorska djela umnožena bez odobrenja autora, drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, a odobrenje je potrebno prema Zakonu BiH, a optuženi Anto Bačić se tereti da je prenosio radi dalje distribucije autorska djela umnožena bez odobrenja autora, drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, a odobrenje je potrebno prema Zakonu BiH.

Svi navedeni optuženi se terete da su počinili kazneno djelo nedozvoljena uporaba autorskih prava iz članka 243. stavak 1. KZ-a BiH.

Optužnice su proslijeđene na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba