Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ЈОШ ЈЕДНОГ ОСУМЊИЧЕНОГ У ПРЕДМЕТУ „ЛУТКА“

04.10.2012. 15:23

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутиће према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за још једног осумњиченог, који је лишен слободе у оквиру предмета кодног назива „Лутка“, усмјереног на откривање и кривично процесуирање лица осумњичених за најтежа кривична дјела организованог криминала.

Осумњичени М.К. (1963), лишен је слободе дана 02.10.2012. године од стране овлаштених припадника Агенције за истраге и заштиту (SIPА). Приликом лишења слободе, извршен је претрес стана и аутомобила осумњиченог и изузети су одређени предмети као доказни материјал.

Након испитивања осумњиченог, поступајући тужилац упутиће према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора у трајању од 30 дана.

Притвор је предложен из разлога прописаних чланом 132. став 1. тачке а), б) ц) и д) ЗКП-а БиХ, односно због опасности од бјекства осумњиченог, због опасности да би осумњичени боравком на слободи могао прикривати доказе, утицати на свједоке или саучеснике у циљу онемогућавања прикупљања доказа и провођења истраге, али и због оправдане сумње да би осумњичени, уколико би се нашао на слободи, поново извршио исто или слично кривично дјело, а посебно узимајући у обзир начин извршења овог кривичног дјела, посљедице истог те узнемиреност цијелог становништва Босне и Херцеговине.

Осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је за кривична дјела организирани криминал из члана 250. КЗ БиХ, прање новца из члана 209. КЗ БиХ и разбојништво из члана 289. КЗ ФБиХ.

Приједлог за одређивање притвора биће прослијеђен Суду БиХ, а Тужилаштво БиХ наставља истрагу у правцу подизања оптужнице у предмету везаном за акцију кодног назива „Лутка“.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba