Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA JOŠ JEDNOG OSUMNJIČENOG U PREDMETU „LUTKA“

04.10.2012. 15:23

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za još jednog osumnjičenog, koji je lišen slobode u okviru predmeta kodnog naziva „Lutka“, usmjerenog na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za najteža krivična djela organiziranog kriminala.

Osumnjičeni M.K. (1963), lišen je slobode dana 02.10.2012. godine od strane ovlaštenih pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Prilikom lišenja slobode, izvršen je pretres stana i automobila osumnjičenog i izuzeti su određeni predmeti kao dokazni materijal.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana.

Pritvor je predložen iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a), b), c) i d) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našao na slobodi, ponovo izvršio isto ili slično krivično djelo, a osobito uzimajući u obzir način izvršenja ovog krivičnog djela, posljedice istog te uznemirenost cijelog stanovništva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. KZ BiH, pranje novca iz člana 209. KZ BiH i razbojništvo iz člana 289. KZ FBiH.

Prijedlog za određivanje pritvora bit će proslijeđen Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba