Vijesti

PREDLOŽENE MJERE ZABRANE ZA JEDNU OSOBU U OKVIRU AKCIJE “LUTKA”

28.09.2012. 15:20

Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH prijedlog za izricanje mjera zabrane za jednog osumnjičenog, koji je lišen slobode u okviru predmeta kodnog naziva „Lutka“, usmjerenog na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za najteža krivična djela organiziranog kriminala.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičenog D.V., rođenog 1978. godine.

D.V. je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona BiH, te krivično djelo zločinačka organizacija iz člana 342. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo iz člana 289. KZ-a FBiH.

Navedenog osumnjičenog su 27.09.2012. godine u kasnim poslijepodnevnim satima slobode lišili policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Republike Srpske, te predali u nadležnost Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je uposlenik MUP-a Kantona Sarajevo, koji je suspendovan nakon jučerašnjeg lišenja slobode.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji je dao izjavu u prisustvu advokata, postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane iz razloga opisanih u članovima 126. i 126.a ZKP-a BiH, odnosno predložene su mjere: zabrane putovanja u inostranstvo, izdavanja putne isprave BiH, predaje putnih isprava BiH ako istu posjeduje, te zabrane korištenja lične karte za prelazak državne granice, kao i zabrane sastajanja sa drugim osumnjičenim osobama u predmetu, kao i javljanje u nadležnu policijsku stanicu jedanput sedmično.

Prijedlog za određivanje mjera zabrane proslijeđen je Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice u predmetu vezanom za akciju kodnog naziva „Lutka“.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba