Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ АНЂЕ ПАЧАВРА (1959)

28.09.2012. 15:18

Тужилац Одсјека III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Анђе Пачавра, рођене 13.06.1959. године у општини Јајце, настањене у Брчком, држављанке БиХ.

Оптужена Анђа Пачавра терети се да је, након што је набавила 1.180 паклица цигарета разних марки са акцизним маркицама Р Србије, Р Хрватске и Косова, са намјером да их стави у даљњу продају ради зараде, исте сакрила у својој породичној кући, као и у помоћним објектима у склопу породичне куће у Брчком. Наведене цигарете нису биле обиљежене контролним и пореским маркицама на начин прописан пореским законодавством БиХ у складу са одредбом члана 25. став 1. Закона о акцизама у БиХ („Службени гласник БиХ“, бр. 49/09).

Према наводима оптужнице, Пачавра се терети да је у исто вријеме на наведеном мјесту, у просторијама које нису регистроване за ту намјену у смислу члана 4. Закона о трговини („Службени гласник Брчко дистрикта БиХ“, бр. 40/04), држала 500 паклица разних цигарета обиљежених пореским маркицама Босне и Херцеговине, те за наведену робу оптужена није посједовала документацију о поријеклу, а на исту се плаћа порез по пореском законодавству Босне и Херцеговине.

Оптужена је дана 06.04.2012. године откривена од стране овлаштених полицијских службеника Јединице граничне полиције БиХ, а претресом наведених просторија пронађена је и одузета акцизна роба.

Оптужена Анђа Пачавра се терети да је покушала ставити у промет производе који нису обиљежени контролним и пореским маркицама на начин прописан пореским законодавством БиХ, те да је ускладиштила робу на коју се плаћа порез по пореском законодавству БиХ, у просторији која није регистрована за ту намјену у складу са законом, чиме је учинила кривично дјело недопуштен промет акцизних производа из члана 210а. став 1., у вези са чланом 26. Кривичног закона БиХ, у вези са кривичним дјелом недопуштено складиштење робе из члана 210б. став 1., све у вези са чланом 53. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba