Vijesti

U OPĆINI DOBOJ IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTVE IZ PROTEKLOG RATA

26.09.2012. 15:07

Pod nadzorom istražitelja Tužiteljstva BiH izvršena je ekshumacija u općini Doboj.

Na lokalitetu Veliki Prnjavor u općini Doboj izvršena je ekshumacija, prigodom koje su pronađeni ostaci jednog ljudskog tijela.

Sa ovih skeletnih ostataka bit će uzeti uzorci za DNK analizu radi utvrđivanja identiteta žrtve. DNK analiza će se raditi u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). 

Pronađeni skeletni ostaci bit će prebačeni u zajedničku grobnicu za čuvanje posmrtnih ostataka u Odžaku, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražitelj Tužiteljstva BiH, koji je po instrukcijama tužitelja koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Ekshumaciji su nazočili predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a RS, liječnik sudske medicine i istražitelj Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba