Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ ИЗВРШЕНИХ У ВИШЕГРАДУ

14.09.2012. 15:05

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против три лица која се терете за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) у вези са тачкама а), д), е), ф), г) и) и к) КЗ-а БиХ.

Тужилац Регионалног тима III Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Предрага Милисављевића званог „Драган“, рођеног 27.05.1958. године у Вишеграду, настањеног на Канарским острвима у Шпанији, са привременим боравком у Вишеграду, држављанина Босне и Херцеговине и Републике Србије,

- Милоша Пантелића званог „Панта“, рођеног 03.10.1965. године у општини Вишеград гдје је и настањен, држављанина Босне и Херцеговине и Републике Србије и

- Љубомира Тасића званог „Љупко“, рођеног 12.07.1956. године у Вишеграду гдје је и настањен, држављанина Босне и Херцеговине.

Сва тројица осумњичених налазе се у притвору.

Предраг Милисављевић и Милош Пантелић, у својству припадника резервног састава полиције Станице јавне безбједности Вишеград, а Тасић Љубомир као припадник Војске Републике Српске, терете се да су у периоду од априла до краја јуна 1992. године, у оквиру широког и систематичног напада ВРС, полиције Републике Српске и паравојних формација, усмјереног против цивилног становништва на подручју општине Вишеград, знајући за такав напад, извршили прогон бошњачког становништва на подручју општине Вишеград на националној и вјерској основи и то: убиствима, присилним пресељењем становништва, затварањем, мучењем, присиљавањем другог лица употребом силе на било који други облик тешког сексуалног насиља, присилним нестанком лица и другим нечовјечним дјелима сличне природе, која су учињена у намјери наношења велике патње односно озбиљне физичке или психичке повреде или нарушавања здравља.

Како се наводи у оптужници, сва тројица осумњичених су дана 14. јуна 1992. године, у пријеподневним часовима на тргу у Вишеграду, заједно са више наоружаних припадника српске војске и полиције учествовала у присилном пресељењу цивила бошњака из Вишеграда и више околних села, који су пребацивани на територију под контролом Армије Босне и Херцеговине, а који су били присиљени да напусте своја пребивалишта. 

У оптужници се такође наводи да су осумњичени Предраг Милисављевић и Милош Пантелић дана 15. јуна 1992. године, заједно са више припадника српске полиције и војске, били у пратњи аутобуса у којима су били заробљени цивили бошњачке националности из Рогатице. Заробљеним бошњачким цивилима је наређено да предају лична документа, новац, злато и друге драгоцјености, затим су им руке везане жицом, након чега је аутобус кренуо и зауставио се на око 100-150 метара од јаме „Пакленик“ у близини села Калиманићи у општини Соколац. Тада је мушкарцима наређено да пјевају српске пјесме, да изађу из аутобуса и да крену у колони по двојица до јаме „Пакленик“, гдје су већина полицајаца и војника на њих почели пуцати. Ово стријељање је преживио само један цивил, а убијено је 48 мушкараца бошњачке националности, међу којима једанаест из породице Кустура, девет из породице Караман, те шест из породице Омеровић.

Осумњичени Предраг Милисављевић, Милош Пантелић и Љубомир Тасић се терете да су учинили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) КЗ БиХ, у вези са одредбом члана 29. КЗ-а БиХ (сапочинилаштво), а све у вези са чланом 180. став 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba