Вијести

ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ДВА ЛИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

04.09.2012. 15:30

По налогу Тужилаштва БиХ, рано јутрос на подручју Вишеграда, лишена су слободе два лица са иницијалима П.М. (1965) и Т.Љ. (1956), осумњичена да су учинила кривично дјело злочини против човјечности. Лишење слободе, по налогу тужиоца из Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, извршили су полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту - SIPA.

Осумњичена лица се налазе под истрагом тужиоца из Регионалног тима бр. 3 Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ и осумњичена су да су половином јуна 1992. године на подручју општина Соколац и Вишеград, учинила кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х), а у вези са тачкама а) и е) Кривичног закона БиХ.

П.М. се сумњичи да је учествовао у убиству више десетина цивила бошњачке националности код јаме Пакленик, општина Соколац, као и за премлаћивање цивила бошњака у селу Црни Врх и основној школи Ораховци на подручју општине Вишеград, те за учествовање у присилном пресељењу становништва бошњачке националности из Вишеграда и околних села до Ишерић брда.

Осумњичени Т.Љ. терети се за присилно пресељење више од 500 цивила бошњачке националности из села Доњег и Горњег Дубовика, Жагре, Смријечје, Велетово и Ханиште са подручја општине Вишеград.

Након лишења слободе, осумњичени ће у законском року бити предати поступајућем тужиоцу Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, који ће их испитати те након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање притвора.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba