Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ALEKSANDRA VUČIĆEVIĆA (1976)

31.08.2012. 15:02

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Aleksandra Vučićevića, rođenog 29.12.1976. godine u Sarajevu, državljanina BiH, koji se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima („Službeni glasnik BiH”, br. 63/10).

Optužnica tereti Aleksandra Vučićevića da je kao vlasnik fotokopirnice u Palama, u svom poslovnom objektu, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, koristeći odgovarajuću računarsku i drugu opremu, neovlašteno fiksirao na materijalnu podlogu i umnožavao autorska djela, knjige i udžbenike raznih autora memorisanih na hard disku, te istovremeno vršio kopiranje knjiga i udžbenika i njihovo uvezivanje, suprotno članu 20. stav 2. Zakona o autorskom i srodnim pravima („Službeni glasnik BiH“ br. 63/10).

Kako se navodi u optužnici, dana 30.11.2011. godine, pretresom njegovog poslovnog objekta, pronađena je i oduzeta oprema na kojoj se vršilo neovlašteno umnožavanje, kao i udžbenici i knjige – autorska djela različitih autora.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba