Vijesti

U OPĆINI PRIJEDOR IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

17.07.2012. 14:53

Pod nadzorom istražitelja Tužiteljstva BiH izvršena je ekshumacija u općini Prijedor.

Na lokalitetu Svetinja - Zecovi u općini Prijedor izvršena je ekshumacija, prigodom koje su pronađeni ostaci jednog tijela.

Sa ovog tijela bit će uzeti uzorci za DNK analizu, radi utvrđivanja identiteta žrtve. DNK analiza radit će se u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). 

Ostaci pronađenog tijela bit će prebačeni u Centar za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će ostati dok se ne završi njegova forenzička obrada i proces identifikacije.

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražitelj Tužiteljstva BiH, koji je po instrukcijama tužitelja koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Ekshumaciji su nazočili predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a RS, liječnik sudske medicine i istražitelj Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba