Vijesti

U SARAJEVU ODRŽAN SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, GLAVNOG TUŽIOCA I SEKRETARA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH

26.06.2012. 14:50

U organizaciji Policijske misije Evropske unije (EUPM) u BiH, održan je sastanak koordinacije direktora policijskih agencija i glavnog tužioca u BiH. Tokom ovog sastanka, a s obzirom na okončanje mandata Misije EUPM-a u BiH, učesnici koordinacije uputili su izraze zahvalnosti Misiji EUPM-a za sve napore i aktivnosti koje je Misija provela u proteklih 9 godina s ciljem pomoći policijskim strukturama u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

U SARAJEVU ODRŽAN SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, GLAVNOG TUŽIOCA I SEKRETARA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH

Misija EUPM-a zasigurno je ostvarila značajne rezultate u policijskoj reformi i jačanju policijskih kapaciteta u Bosni i Hercegovini, kako bi se borba protiv svih oblika kriminala učinila efikasnijom, saradnja između policijskih agencija koje djeluju u BiH poboljšala, te provele mnoge aktivnosti sa ciljem poboljšanja sigurnosne situacije i životnog okruženja svih građana Bosne i Hercegovine, zajednički je zaključak učesnika sastanka koordinacije.

Učesnicima sastanka obratio se NJ. E. Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU, koji je govorio o budućim aktivnostima u sektoru za provedbu zakona, uključujući IPA projekat za provedbu zakona i Odjel za provedbu zakona u Uredu specijalnog predstavnika EU.

Komesar EUPM-a, Stefan Feller, u pozdravnom govoru obratio se učesnicima sastanka koordinacije direktora policije i glavnog tužioca, te istakao da vjeruje da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu nastaviti aktivnosti na jačanju saradnje između policijskih agencija, u procesu približavanja Bosne i Hercegovine evropskim integracijama.

Učesnicima sastanka koordinacije, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, pridružili su se i dali podršku u radu, NJ. E. Patrick Moon, ambasador SAD-a u BiH, NJ. E. Jonathan Moore, zamjenik ambasadora SAD-a u BiH, NJ. E. Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH.

Na redovnim sastancima koordinacije direktora policijskih agencija i glavnog tužioca učestvuju:

- v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH,

- direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH/p>

- direktor Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA,

- direktor Granične policije BiH,

- direktor Službe za poslove sa strancima BiH,

- sekretar Ministarstva sigurnosti BiH,

- direktor Federalne uprave policije MUP-a FBiH,

- direktor Policije MUP-a RS,

- šef Policije Brčko distrikta BiH,

- predstavnik policijskih komesara kantonalnih MUP-ova u F BiH,

- šef Misije EUPM-a ili zvaničnici EUPM-a,

- predstavnici Ambasade SAD-a u BiH i predstavnici projekta ICITAP.

Sastancima koordinacije direktora policije i glavnog tužioca se, po potrebi, u radu priključuju i predstavnici ostalih policijskih, sigurnosnih i pravosudnih agencija u BiH.

Organizaciju sastanaka, po sistemu rotacije, preuzimaju direktori i vodeći zvaničnici institucija uključenih u koordinaciju.

Domaćin sastanka u Sarajevu bila je Misija EUPM-a u BiH.

MsoNormal

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba