Vijesti

LIŠENE SLOBODE DVIJE OSOBE OSUMNJIČENE ZA KRIVIČNO DJELO GENOCID

22.06.2012. 12:48

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Zvornika lišili su slobode osumnjičene:
- Ostoju Stanišića, rođenog 02.12.1951. godine u Fojnici, i
- Marka Miloševića, rođenog 30.03.1964. godine u Lupoglavu, općina Kladanj.

Uporedo sa navedenim lišenjima, pod nadzorom Tužilaštva BiH vrši se pretres prostorija na četiri lokacije, dvije u selu Petkovci i dvije u gradu Zvorniku.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su: Ostoja Stanišić, kao nekadašnji komandant 6. bataljona Zvorničke brigade VRS, i Marko Milošević, kao nekadašnji zamjenik komandanta 6. bataljona Zvorničke brigade VRS, počinili krivično djelo genocid iz člana 171. KZ BiH.

Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen na lokalitetu brane u Petkovcima u mjestu Đulići, općina Zvornik, gdje je u mjesecu julu 1995. godine, strijeljano oko 1000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Ovi osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba