Vijesti

PROVEDENA ZDRUŽENA AKCIJA „UNA“. LIŠENO SLOBODE VIŠE OSOBA OSUMNJIČENIH ZA KRIJUMČARENJE LJUDI

08.06.2012. 15:15

Po nalogu Tužilaštva BiH, u saradnji sa Graničnom policijom, MUP-om Republike Srpske i Upravom policije MUP-a Tuzlanskog kantona, provedena je združena policijsko-sigurnosna akcija u cijeloj BiH, sa ciljem procesuiranja većeg broja osoba osumnjičenih za krijumčarenje ilegalnih emigranata.

U zajedničkoj akciji lišeno je slobode 10 osumnjičenih osoba.

U više gradova BiH, uporedo sa lišenjem slobode, izvršeni su pretresi na više lokacija.

Istraga, koju vodi Tužilaštvo BiH, usmjerena je na veći broj osoba koje su osumnjičene da su, kao organizirana kriminalna grupa, sudjelovale u krijumčarenju ilegalnih emigranata preko teritorije BiH, prema zemljama EU.

U ranijoj fazi istrage, operativnu podršku davala je i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine.

U akciji, kojom je koordinirao tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, na terenu je sudjelovalo više desetina policijskih službenika iz više agencija za provođenje zakona.

Tužilaštvo BiH ističe važnost ovakvih akcija usmjerenih na borbu protiv ilegalnih migracija, u skladu sa putem BiH prema evropskim integracijama.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice protiv više osoba osumnjičenih za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba