Vijesti

U SANSKOM MOSTU IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

07.06.2012. 15:21

Dana 06.06.2012. godine, u Sanskom Mostu je izvršena ekshumacija pod nadzorom istražitelja Tužiteljstva BiH.

Na tri lokaliteta Kasapnica - Hambarine, Delića Šuma – Donja Tramošnja, Čapljinske Bare - Krnjadovac, na području općine Sanski Most, iz pojedinačnih grobnih mjesta ekshumirani su posmrtni ostaci triju osoba, za koje se pretpostavlja da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti. Posmrtni ostaci bit će prevezeni u prosekturu Šejkovača, u Sanskom Mostu, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražitelj Tužiteljstva BiH, koji je po instrukcijama tužitelja koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije. U procesu ekshumacije sudjelovali su djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, vještak patolog sudsko-medicinske struke, kao i policijski djelatnici PU Sanski Most, koji su vršili uviđaj i osiguravali lokaciju.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba