Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ИВАНА ОДАКА (1959) ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА

31.05.2012. 15:38

Тужилац Одсјека III Тужилаштва БиХ је подигао оптужницу против Ивана Одака званог „Каша“, рођеног 28.07.1959. године у општини Читлук гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Према наводима оптужнице, Одак је током цијеле 2009. године као извршни директор и одговорно лице у једном предузећу из Читлука, избјегавајући мјере царинске контроле, супротно важећим законским одредбама о царинској политици у Босни и Херцеговини, царинском органу у БиХ пријављивао само дио робе која се налазила у теретном возилу, а која је царињена у редовној процедури.

Оптужница терети Одака да је незаконитим радњама избјегао платити увозне даџбине, тако што се у теретном возилу, поред пријављене робе која је седам пута превожена преко царинске линије на граничном прелазу Каменско из Републике Хрватске у Босну и Херцеговину, налазило још око 19.200 кг пржене кафе укупне вриједности 736.017,94 КМ, која није пријављена царинском органу.

На овај начин, оптужени је избјегавајући мјере царинске контроле, преко царинске линије, без одговарајућег одобрења пренио робу чији увоз захтијева посебно одобрење, чиме је учинио кривично дјело кријумчарење из члана 214. став 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba