Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV IVANA ODAKA (1959) ZBOG KRIJUMČARENJA

31.05.2012. 15:38

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH je podigao optužnicu protiv Ivana Odaka zvanog „Kaša“, rođenog 28.07.1959. godine u općini Čitluk gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, Odak je tijekom cijele 2009. godine kao izvršni ravnatelj i odgovorna osoba u jednom poduzeću iz Čitluka, izbjegavajući mjere carinske kontrole, protivno važećim zakonskim odredbama o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini, carinskom tijelu u BiH prijavljivao samo dio robe koja se nalazila u teretnom vozilu, a koja je carinjena u redovitoj proceduri.

Optužnica tereti Odaka da je nezakonitim radnjama izbjegao platiti uvozne dažbine, tako što se u teretnom vozilu, pored prijavljene robe koja je sedam puta prevožena preko carinske crte na graničnom prijelazu Kamensko iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, nalazilo još oko 19.200 kg pržene kafe ukupnе vrijednosti 736.017,94 KM, koja nije prijavljena carinskom tijelu.

Na ovaj način, optuženi je izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske crte, bez odgovarajućeg odobrenja prenio robu čiji uvoz zahtijeva posebno odobrenje, čime je počinio kazneno djelo krijumčarenje iz članka 214. stavak 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba