Vijesti

U OPĆINI DOBOJ PRIVREMENO PREKINUTA ZAPOČETA EKSHUMACIJA

25.05.2012. 15:12

U Doboju, na lokalitetu Komarica, djelimično je obavljena ekshumacija pod nadzorom Tužiteljstva BiH. Na ovom lokalitetu pronađeni su skeletni ostaci dva tijela, koji će biti transportirani u zajedničku grobnicu za čuvanje posmrtnih ostataka u Odžaku.

DNK nalaz ovih tijela radit će se u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a u postupku ekshumacije sudjelovali su predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, vještak patolog sudsko-medicinske struke, radnici i mehanizacija Pogrebnog poduzeća „Mimoza“, kao i policijski djelatnici MUP-a RS.

Ova ekshumacija je morala biti privremeno prekinuta jer su službene osobe, koje su vršile ekshumaciju, na mjestu ekshumacije pronašle neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva.

Kada ovaj teren bude očišćen od neeksplodiranih eksplozivnih sredstava, ekshumacija će se nastaviti.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa ostalim agencijama za provedbu zakona, kao i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja rad na procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba