Vijesti

NA PODRUČJU OPĆINE MILIĆI IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA UBIJENIH TIJEKOM PROTEKLOGA RATA

18.05.2012. 15:25

Pod nadzorom Tužiteljstva BiH, na području lokaliteta Nova Kasaba, u općini Milići, izvršena je ekshumacija posmrtnih ostataka osoba ubijenih u proteklome ratu.

Na navedenom lokalitetu pronađeni su posmrtni ostaci dviju osoba, za koje trenutno nema saznanja kome bi mogli pripadati.

Pronađeni skeletni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzlu, gdje će biti forenzički obrađeni i uzet DNK uzorak radi daljeg vještačenja, te utvrđivanja identiteta žrtava ratnog zločina putem DNK analize.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je stručni suradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, vještak sudsko-medicinske struke, radnici i mehanizacija JKP-a Tuzla, kao i policijski djelatnici PP Milići, koji su vršili uviđaj i osiguravali lokaciju.

Pored navedenih sudionika, ekshumaciji su nazočili i predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa svim institucijama koje sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba, nastavlja rad u procesu pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba