Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JOVE KUKIĆA (1965)

16.05.2012. 15:45

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jove Kukića, rođenog 22.12.1965. godine u opštini Gračac u Republici Hrvatskoj, nastanjenog u Prijedoru, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Prema navodima optužnice, optuženi je dana 21.12.2011. godine u Malmeu u Švedskoj, radeći kao vozač jednog preduzeća koje se bavi prevozom putnika u međunarodnom saobraćaju, na redovnoj liniji Sarajevo-Štokholm-Sarajevo, prilikom utovara prtljaga putnika u autobus, u prostor za rezervnu gumu sakrio četiri vazdušne puške sa četiri optička nišana sa namjerom da ih prokrijumčari u Bosnu i Hercegovinu.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi Jovo Kukić je nakon toga, u Minhenu u SR Njemačkoj napustio autobus u kojem je ostavio pomenute puške i nišane, koji su dana 22.12.2011. godine uvezeni u Bosnu i Hercegovinu preko državne granice na GP Orašje, a koje su pronašli ovlašteni službenici Granične policije BiH.

Na ovaj način optuženi je, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije, bez odgovarajućeg odobrenja, prenio robu čiji uvoz zahtijeva posebno odobrenje, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje iz člana 214. stav 2. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba