Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

15.05.2012. 08:50

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-          Витомира Њежића званог ''Вито'', рођеног 30.03.1964. године у Прњавору гдје је и настањен, раније осуђиваног, за којим је издата међународна потјерница, држављанина БиХ,

-          Томислава Савичића званог ''Томо'', рођеног 11.07.1972. године у општини Лукавац, настањеног у Броду, раније осуђиваног, држављанина БиХ,

-          Бранка Грабовца званог ''Туња'', рођеног 01.01.1963. године у општини Брод гдје је и настањен, држављанина БиХ, и

-          Петра Милошевића званог ''Пејо'', рођеног 01.11.1944. године у општини Брод гдје је и настањен, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

Према наводима оптужнице, наведени оптужени су у периоду од мјесеца септембра до мјесеца децембра 2009. године, у општини Брод, у циљу стицања знатне новчане користи, заједничким дјеловањем са њима познатим лицима, кршећи одредбе Конвенције Уједињених нација против транснационалног организованог криминала и поступајући супротно важећим законским одредбама о кретању и боравку странаца и азилу, припремали и организовали илегално пребацивање миграната из Републике Албаније на подручје земаља Европске уније. Наведени мигранти прелазили су преко територије више држава, међу којима је и БиХ. С обзиром да нису држављани нити стални становници Хрватске ни БиХ, не испуњавају прописане услове за законит улазак и боравак у БиХ, Хрватској, а нарочито не у земљама ЕУ.

Како се у оптужници наводи, оптужени су преузели обавезу да обезбиједе врсту и начин превоза, смјештај и храну за мигранте, за што су, заузврат, мигранти њима исплатили међусобно договорену новчану накнаду. Оптужени су на овај начин организовали пребацивање више албанских миграната преко границе Црне Горе са БиХ, њихов превоз до града Брода у БиХ, као и њихов илегалан прелазак у Републику Хрватску.

Оптужница терети Витомира Њежића, Томислава Савичића, Бранка Грабовца и Петра Милошевића да су постали припадници групе за организовани криминал, која је заједничким дјеловањем учинила или покушала учинити кривично дјело прописано законом БиХ, односно да су из користољубља преводили, односно омогућили другима недозвољени прелазак преко државне границе, чиме су учинили кривично дјело организираног криминала из члана 250. КЗ-а БиХ, у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. став 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba